LiveArticles/412/Verwaarlozing.png

Hoe pijnlijk ook

3 minuten leestijd
Miranda Broersen Miranda Broersen

Pijnlijk om te horen waarom je niet bij je moeder kunt wonen

Verwaarlozing is ook kindermishandeling. Het is niet altijd zichtbaar. Dat was ook zo bij jou Daan. Je had altijd nieuwe kleren, ging naar de kapper en kreeg te eten. Toch was het zo onveilig thuis dat je daar niet kon blijven wonen, hoe graag ik het je ook had gegund. In de loop der jaren vraag je me regelmatig waarom. Want je moeder is het er niet mee eens. En je houdt van haar. Dat plaatst jou in een lastige positie. En ook al is het moeilijk voor jou om te horen waarom wij het niet veilig vinden, ik vind dat ik als jouw jeugdbeschermer de taak heb om het je uit te blijven leggen.

Ik ken je al lang. Twaalf jaar geleden heb ik jou samen met mijn net nieuwe collega uit huis geplaatst. Je was toen net vier jaar. Jemig, Daan, je was en bent een mooi jongetje! Het ging me aan mijn hart om een andere plek voor je te zoeken, maar het kon niet anders. Ondanks alle hulpverlening, werd jouw leefsituatie niet beter.

Als jij niet wilde douchen, dan hoefde dat niet

De zorgen waren groot. Jouw mama gaf haar geld steeds weer uit aan nieuwe huisdieren in plaats van aan de huur. Zij deden hun ontlasting in de huiskamer waar jij aan het spelen was. Bijna elke week zat je bij de dokter. Volgens mama was je ernstig ziek. Je was een bekende bij de spoedeisende hulp. Er is meer dan 20 keer bloed bij je geprikt, maar de artsen vonden niets. Grenzen had je in je leventje nog nooit gehad. Als jij niet wilde douchen, dan hoefde dat niet. Als jij worstenbroodjes wilde eten, dan aten jullie worstenbroodjes.

Ze zorgde toch goed voor jou?

Je moeder houdt heel veel van je en is goed in de praktische zaken. Maar ondanks dat je regelmatig naar de kapper ging en altijd nieuwe kleren aan had, was hier sprake van verwaarlozing. En dat is lastig te begrijpen. Het ging niet goed met jouw ontwikkeling, dat zagen ze ook op school. De leerkrachten maakten zich veel zorgen over jou. Samen met jouw moeder had ik veel overleg met de woningbouw, het consultatiebureau, het kinderdagverblijf en de opvoedondersteuning. Maar mama vond het allemaal onzin. Ze zorgde toch goed voor jou? Ze gaf je eten, kleding en ging met je naar de kapper! We hebben veel hulpverlening ingezet waar mama goed aan meedeed. Wanneer de hulpverleners toezicht hielden, kon mama de gemaakte afspraken goed nakomen. Maar wanneer zij weg waren, ging het weer zo als daarvoor. Zelf vond mama al die afspraken onnodig, want dat hoefde zij thuis vroeger toch ook allemaal niet?

Ik leg het je elke keer met liefde uit

In de afgelopen tien jaar heb ik meerdere malen met jou gesproken over waarom je niet thuis woont. Je moeder is het er nog steeds niet mee eens en wil het er niet meer met mij over hebben. Jij hebt er soms wel vragen over en daarom leg ik het jou elke keer als je het me vraagt met liefde uit. Dat als er sprake is van kindermishandeling, ik, namens De Jeugd- en Gezinsbeschermers, jou niet thuis kan laten wonen. Dat leverde steevast echter ruzie op. Je besprak dit met je moeder. Je moeder vertelde je wat anders. Jij was dan boos op mij, want je gelooft je moeder. Je moeder weer boos op mij, want ik mocht het hier met jou niet over hebben. En dan sprak ik je weer een tijdje niet.

Hoe pijnlijk dat ook is

Maar nu word je ouder en ga je steeds duidelijker zien wat je moeder doet. En ook wat ze niet doet en niet kan. Dat is pijnlijk voor je. Het is ook pijnlijk voor je dat ik mijn boodschap herhaal. Op de één of andere manier blijf je me opzoeken en steeds vertel ik jou hetzelfde verhaal. Ik moet duidelijk naar je zijn. Want dat is mijn taak als jeugdbeschermer. Ik moet eerlijk zijn over waarom je niet thuis woont. Hoe pijnlijk dat ook is. Voor jou. Maar ook voor je moeder….

Artikel delen?
“Kak, vergeten mijn voicemail af te luisteren!”

Mijn to do-lijst is meer dan een A4 lang. In mijn mailbox zitten 84 ongeopende mailtjes. Mijn WhatsApp heeft 19 onbeantwoorde berichten. Teams heeft vier berichten te lezen. In ons registratiesysteem staan 17 notificaties voor me klaar. Drie afspraken in mijn agenda.

Een leeuw

Een voorlopige ondertoezichtstelling én een crisis uithuisplaatsing. De Raad voor de Kinderbescherming belt ons om over te dragen. Mijn collega en ik hebben weinig informatie, maar er moet wel gehandeld worden. Het raadsrapport is zeer kort. Jij bent in ieder geval een klein jongetje van 9 jaar die niet meer bij zijn opa en oma kan wonen. Mijn collega en ik zitten in de auto naar jou toe. Onderweg leest zij me voor uit het summiere dossier dat wij tot onze beschikking hebben. Er is weinig informatie, je bent niet eerder in zicht geweest bij het wijkteam, Veilig Thuis of bij ons. 

Harteloos?

Daar lig je dan in bed, na te denken over de werkdag. Allerlei situaties en gedachtes passeren, zo ook de woorden van deze moeder; harteloze gezinsvoogden. Op het moment dat ik daar bewust bij stil sta, komt dit binnen en raakt het mij. Ik harteloos? 

Het zal wel een lastig kind zijn

Als professional probeer je een kind te helpen en loop je soms tegen een muur op die je niet had verwacht. Zouden we alleen hulp toe moeten kennen als we een kind niet lastig vinden? Zeker in ons vak zou het verleden niet uit moeten maken. Zelfs wanneer we wel een ‘lastig’ kind voor ons zouden hebben, wijzen we dan alle hulp af en verdient hij of zij dan geen kansen? 

Help! Ik word volwassen, maar dat kan ik niet!

“Chantal, ik weet helemaal niet hoe ik volwassen moet zijn!”

De bloggers

Over ons

De Jeugd- & Gezinsbeschermers staat voor de bescherming van kwetsbare kinderen en het versterken van gezinnen en jongeren. Samen met het gezin of de jongere versterken we wat goed gaat en gaan we aan de slag met wat beter kan en moet. Met onze blogs geven we een inkijkje in ons werk: met verhalen over onze drive, wat ons raakt, wat ons verrast en waar we op vastlopen.

Blijf op de hoogte

    © Copyright 2023 De Jeugd- en Gezinsbeschermers
    Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.