Afbeelding foutje.jpg

Pas op: mensen aan het werk

2 minuten leestijd
Miranda Broersen Miranda Broersen

“Dat staat toch in de Raadsrapportage?” zei ik heel blond. 

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Dat tegeltje hing bij mijn oma in de wc. Een bruine met witte letters. Spuuglelijk vond ik het, maar wel waar. Tenminste, dat is mijn mening. 

Zo ging ik ooit voor een kennismakingsgesprek naar ouders toe. Voor het kennismakingsgesprek heb ik eigenlijk als enige informatie de rapportage van de Raad voor de Kinderbescherming. Deze heb ik dan doorgelezen en vaak heb ik naar aanleiding van die rapportage nog wel enige vragen. Zo ook deze keer. 

Graag neem ik in het eerste gesprek ook de tijd en de ruimte om kennis te maken, te horen hoe men het raadsonderzoek heeft ervaren en wat ertoe heeft geleid dat er uiteindelijk een ondertoezichtstelling is gekomen. Veel van mijn vragen zijn wel beantwoord, maar in dit geval bleef er één vraag onbeantwoord. Die stel ik dan alsnog. 

“Hoe zit het met het blowgedrag van jullie zoon?” 

Beide ouders vielen helemaal stil. Ik kon de klok in de keuken horen tikken. Vader liep rood aan, moeder trok wit weg. Ik keek ze aan en liet mijn vraag even dalen. Tik, tak, tik, tak. Seconden tikten voorbij totdat vader ontplofte. “Blowen? Blowen!”, schreeuwde hij. “Blowen!?!? Waar heb je die informatie vandaan?” 

“Eh,” schutterde ik, “dat staat toch in de Raadsrapportage?” 

Niet dus. Of eigenlijk wel, maar niet in die van dit gezin. Het stond in de rapportage van het gezin dat ik tegelijkertijd aan het opstarten was. Kind even oud, ouders bij elkaar, veel overeenkomsten. Al snel kwam het besef. Ik had twee zaken door elkaar gehaald!

In gedachten was daar weer het lelijke tegeltje van mijn oma. Met het schaamrood op de kaken en klotsende oksels heb ik het raadsrapport erbij gepakt en mijn excuses gemaakt. Daar, op dat moment, sprak ik met mezelf af: ik start nooit meer twee zaken tegelijk op! Sindsdien is het mij gelukkig ook niet meer overkomen. 

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Blijken jeugdbeschermers toch ineens ook maar gewoon mensen te zijn. 
 

Artikel delen?
Geldzaken

Na mijn verlof ben ik weer vol goede moed begonnen. De afgelopen periode loop ik echter tegen een probleem aan: de aanvraag van financiering voor deze hulpverlening die ten koste gaat van mijn tijd met de jongeren. 

Pas op: mensen aan het werk

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Dat tegeltje hing bij mijn oma in de wc. Een bruine met witte letters. Spuuglelijk vond ik het, maar wel waar. Tenminste, dat is mijn mening. 

Frisse blik

Vandaag is een van mijn eerste eigen zittingen. We gaan het hebben over het verlengen van een ondertoezichtstelling en machtiging uithuisplaatsing. Voor mijzelf is het een spannende zitting, omdat ik de zaak heb overgenomen van een collega die uit dienst is gegaan en ik voor mijn gevoel nog niet voldoende op de hoogte ben van het torenhoge dossier in de langlopende zaak. Ik kan daar niets aan doen, maar voel me er toch schuldig over.

Rake klappen

De veiligheid van mijn kind in het geding?

“Wacht maar totdat je zelf kinderen hebt.”

Bedreigingen zijn helaas een harde realiteit voor veel jeugdbeschermers.

De bloggers

Over ons

De Jeugd- & Gezinsbeschermers staat voor de bescherming van kwetsbare kinderen en het versterken van gezinnen en jongeren. Samen met het gezin of de jongere versterken we wat goed gaat en gaan we aan de slag met wat beter kan en moet. Met onze blogs geven we een inkijkje in ons werk: met verhalen over onze drive, wat ons raakt, wat ons verrast en waar we op vastlopen.

Blijf op de hoogte

    © Copyright 2023 De Jeugd- en Gezinsbeschermers
    Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.